Duizendpoot Daniël Lohues zoekt nieuwe uitdaging



Uitgegeven:18 april 2010 08:07



AMSTERDAM – De afsluiting van het solovierluik Allennig vult de muzikale duizendpoot Daniël Lohues met trots, maar het is voor hem ook een moment om weer vooruit te kijken. “Ik roep al jaren dat ik een bluegrassplaat wil maken en dat gaat ook zeker gebeuren.”



“Het lijkt me ontzettend leuk om een band te hebben waar ik dat mee kan doen.”
Maar de ambities van de Drentenaar reiken verder dan enkel bluegrass. In het verleden maakte hij rock met Skik, blues met The Louisiana Blues Club en tegenwoordig is hij actief als producer.“Maar ik hou ook heel erg van barokmuziek, het kan ook zomaar gebeuren dat ik een plaat in die stijl schrijf. Ik heb wat dat betreft een heleboel ideeën, alleen ik kies nooit. Ik kom namelijk altijd vanzelf bij de ideeën uit die het worden.”Vanuit die ideeëndrift ontstond ook het vierluik Allennig, waarbij de muzikant in het Drents de vier seizoenen bezingt. “Ik heb daar veel van geleerd, met name op het gebied van liedjesschrijven."
"Je moet het namelijk helemaal alleen doen, zonder de fijne back-up van een drummer of bassist. Ik heb ook veel over mijzelf geleerd: over waar ik sta in het leven.”

Mailtjes

Het werk van Lohues heeft altijd mensen weten te raken, Allennig is daar geen uitzondering op. “Je moest eens weten hoeveel mailtjes ik krijg van mensen die vertellen wat mijn muziek met hen doet. Dat is heel mooi. Fans zijn geëmigreerd omdat ze een nummer van mij hoorden, of ze vertellen mij hoe het hen heeft geholpen bij een persoonlijk verlies.”
Lohues bewaart al die mailtjes en brieven zorgvuldig. “Dat heb ik eerder nooit gedaan want ik geloofde het niet. Nu voelt het allemaal veel echter.”

Skik

De muzikant haalt direct herinneringen op aan zijn tijd bij Skik. “Als die meisjes begonnen te gillen geloofden wij het niet. We hadden zoiets van: dat hebben ze vast gezien op TMF en nu denken ze dat het zo hoort. Ik vond dat zo overdreven.”
De Allennig-tour duurt nog tot 26 juni. Daarna kan Lohues zijn hoofd erover breken of hij bluegrass of toch liever barokmuziek wil maken.

 

 

Drentse muzikant Daniël Lohues sluit met zijn nieuwe album Allennig IV zijn seizoensgebonden muzikale vierluik af.
Dit album representeert de herfst.
Na ruim tien jaar van optreden en albums maken met de band Skik bracht hij in 2006 het eerst album Allennig uit, waarop de winter centraal stond.
Daarna volgde Allennig II en III, waarop hij respectievelijk de lente en de zomer behandelde.
De uitgeklede liedjes, vaak alleen bestaande uit zang en gitaar of piano en gezongen in het Drents, worden door Lohues vertolkt tijdens zijn theatertournee.
Lohues zal in de uitzending ook een nummer ten gehore brengen.

Klik hierop voor Daniël Lohues live
Pauw & Witteman - Uitzending 9 Maart 2010

 

Daniël Lohues

In 1994 richtte Daniël Lohues (1971) uit Erica de streektaalgroep Skik (=schik) op.
De succesvolle groep behaalde in 1997 de Zilveren Harp.
Het trio stond verder op diverse grote popfestivals als Lowlands, Bospop, Waterpop en Noorderslag.
Ook vormden ze het voorprogramma van Iggy Pop en Bon Jovi.
De bezetting van Skik was Daniël Lohues (zang, gitaar mondorgel en toetsen), Maarten van der Helm (basgitaar en zang) en Marlen Davers (drums en zang). In 2000 is het trio uitgebreid met Marco Geerdink (gitaar).
Vanaf 2000 zong Skik vooral Nederlandse teksten.
Na een concert op 7 december 2002 in De Oosterpoort in Groningen nam de Drentse band enige tijd rust.
Vanaf het voorjaar 2004 treedt Skik weer op in clubs en op festivals.
De liedjes van Skik zijn geschreven door Lohues. Op fietse werd - op plaats 28 - de hoogst genoteerde streektaalhit in de Nederlandstalige Top 100 Aller Tijden.
Bij een bezoek aan Louisiana in 2002 nam Lohues een bluesplaat op.
Bij de opnamen waren behalve Lohues (zang en lead gitaar) aanwezig: Noel Neal (bas), Darryl Jefferson (piano), Gralin Neal (drums), John Smart (hammond orgel), Raful Neal & Joost Kolker (mondharmonica) en Marco Geerdink (ritmegitaar).
Van het bezoek werd door Paul Ruven een documentaire film Hoogste tied veur de blues gemaakt die op 21 november 2003 voor Nederland 3 werd uitgezonden.
In 2003 trad Lohues met zijn Louisiana Blues Club (in iets andere bezetting) op tijdens het North Sea Jazz Festival.
Daarna reisde hij langs diverse podia in Nederland.
Daniël Lohues ontving de Annie M.G. Schmidt-prijs en de Dagblad van het Noordenprijs 2008.
Bovendien ontving hij in april 2009 de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden in de categorie Muziek voor de cd Allennig II.

 

Maandag 1 maart 2010. Het laatste nieuws op nu.nl

 

Daniël Lohues oogst op Allennig IV

AMSTERDAM
Het solo-vierluik van Daniël Lohues is voltooid.
Allennig IV representeert het laatste van de vier seizoenen, de herfst, en is voor de Drentse singer-songwriter een oogst van het voorgaande.
De cd van verhalenverteller Lohues is net als de eerste drie delen een fraai ‘dagboekje’ waarop hij op intelligente wijze zijn waarnemingen en gedachtespinsels deelt. “De nummers zijn als stukjes tijd die zijn stilgezet”, vertelt de zanger aan NU.nl
Na jarenlang met diverse bands op het podium te hebben gestaan, stapt Daniël Lohues (1971) in 2006 alleen het podium op. De grootste bekendheid kwam met de band Skik, waarmee Lohues tien jaar lang optrad en diverse hits –bijna allemaal gezongen in het Drents- scoorde waaronder ‘Op Fietse’.
Het soloproject Allennig (Drents voor ‘alleen’) is volgens Lohues vooral een zoektocht naar zichzelf geweest. “Ik heb de afgelopen jaren bijzonder veel geleerd."Hoe verliep het schrijven van deze plaat?
“Ach, je moet een keer stoppen he. Ik blijf maar schrijven, op een gegeven moment had ik vijftig nummers. Sommige liedjes zie ik als een voorstudie, daar blijft alleen een stukje tekst of sound van over. Het gebeurt ook dat drie nummers uiteindelijk één liedje worden, dat ruimt dan alvast lekker op. Maar het blijft ‘kill your darlings’.”
Wat is daarvoor dan het criterium?
“Hard zijn. En kijken wat bij het verhaal past, want het moest geen album worden met losse nummers. Bovendien: de uiteindelijke veertien zijn gewoon lekker te spelen.”
Wat is het verhaal geworden?
“Het zijn er een paar door elkaar, gesitueerd op een herfstdag. Deze plaat was oogsten, en die oogst is dat wat ik heb geleerd. Ik weet nu hoe het is om het allemaal allennig te doen, hoe je zonder hele band toch dezelfde urgentie overbrengt. En hoe geweldig het theater is.
Terugkijkend naar de hele Allennig-reeks kan ik zeggen dat ik veel over mezelf heb geleerd. Soms zie ik op Allennig I dingen terug die me te toen bezig hielden en waarvan ik nu denk ‘daar ben ik wel klaar mee’. Dan denk ik: Lohues, daar zaten we toen pas.”
Zoals religie? Daar leek je op Allennig III eindelijk klaar mee.
Nou, Maria staat weer op de kast. Naast Franciscus, Antonius, Kermit de Kikker, Beethoven en Bach.
Ik was van het geloof gevallen om een heel goede reden, had namelijk de evolutietheorie eens goed bekeken. Maar zonder geloof leven is ook niet erg gezellig, ik heb een natuurlijke drang om ergens in te geloven. Waarin precies, daar ben ik nog niet helemaal uit, dus dat nummer komt nog.
Je vertelt in je liedjes vaak anekdotes, waargebeurd?
Vaak wel. 'Mecanicien in den vrumde’ bijvoorbeeld, is een waargebeurd verhaal over een Drent die in een cel in Alabama belandt. Toen ik het hoorde werd ik er haast beroerd van en wilde ik het eerst maar laten liggen.
Maar toen dacht ik, troubadours hebben altijd verhalen doorverteld, ook heftige. En het stempel van troubadour plak ik graag op mezelf, ik trek langs de steden en vertel wat ik vind en wat ik heb gehoord.”
Wie is toch die ganzenkoning die op iedere plaat opduikt? Allennig IV eindigt met ‘Ganzenkonings Slaopliedtie’.
“Dat heeft met mij te maken en met ganzen, meer zeg ik er nog lekker niet over. Er komt nog een vervolgliedje op. Ik ben gek op ganzen en ganzen zijn gek op mij. Ik ga ’s nachts wel eens naar buiten om met ze praten, hun geluid is net muziek.”
Met de herfst is je jaar rond, wat nu?
“De data voor een theatertour volgend jaar staan al vast. Wat ik daar ga doen? Nog geen idee, maar het wordt wel leuk. Het theater is echt prachtig, alleen of met anderen.”
Is het een goede oogst geweest?
“De hele reeks is een zoektocht naar mezelf geweest. Ik leef met de contradictie van altijd weg willen en tegelijkertijd altijd maar zingen over Drenthe. Dat is een leegte die ik ervaar en die ik opvul met muziek.
Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik die balans in het leven waar iedereen het over heeft gewoon niet heb. Dat geeft ook niet, een muzikant moet reizen.”© NU.nl/Wilma Haan en Marijke de Vries

 

Uit de krant

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

  |  

Expositie

  |  

Cultuurdagen

  |  

Joppie

  |  

In de krant

  |  

Kerstverhaal

  |  

Kerstverhaal 2011

  |  

Het Kerkblad

  |  

Zoekpagina

  |  


Copyright An Lohues © 2011
Website gemaakt door: Henk Schoots

Contact

  |  

Expositie

  |  

Cultuurdagen

  |  

Joppie

  |  

In de krant

  |  

Kerstverhaal

  |  

Kerstverhaal 2011

  |  

Het Kerkblad

  |  

Zoekpagina

  |